Deja la inceputul secolului XIX, expertii din Franta si Germania au constatat ca Cramposia este un soi potrivit pentru a fi vinificat ca spumant. S-au inceput primele incercari cu recolta 2008 de Cramposie, vinificata conform metodei traditionale “champenoise”: dupa prima fermentare, s-a facut a doua fermentare in sticle de 0,75 litri, vinul maturand pe drojdie in sticle in jur de 18 luni.
In ultimele 3 luni, sticlele au fost puse in pozitie inclinata pe pupitre de remuaj, unde au fost rotite cu grija zilnic, pana cand toate drojdiile s-au depus in gatul sticlelor. Urmeaza procedura de degorjare si dozare, dar fara adaos de zahar, rezultand astfel - dupa inchiderea sticlelor cu dopuri ciuperca - un spumant “brut nature”.
Din aciditatea lui ridicata, impreuna cu mineralitatea fina si fructuozitatea proaspata si eleganta rezulta un vin spumant care trezeste toate simturile, de o usurinta si finete seducatoare, reflectand geniul locului unde s-a nascut si al oamenilor care l-au creat.
Tara de origine: Romania
Culoare: Alb
Soi: Cramposie
Podgorie: Dragasani
Fel: Brut